Samfund

Mere grøn kollektiv trafik: Nu kører to ud af fem Movia-busser på el

Foto: Territorium-photography. Copyright: Movia

Fra på søndag 11. februar vil yderligere 75 elbusser køre ud på vejene rundt om i de sjællandske kommuner. Ni kommuner og Region Sjælland skifter gamle busser ud med nye grønnere, mere miljøvenlige elbusser. Movias samlede andel af elbusser på Sjælland er derfor nu oppe på 41 procent, oplyser Movia i en pressemeddelelse.

Fra 11. februar 2024 bliver yderligere 75 elbusser, fordelt på 32 buslinjer, sat i drift. Sammen med alle 45 kommuner og begge regioner på Sjælland har Movia aftalt et fælles mål om, at alle Movias busser skal køre fossilfrit i 2030, og at mindst halvdelen skal køre på el. 

Greve, Høje-Taastrup, Ishøj, Køge, Ringsted og Stevns Kommuner indfører deres første elbusser, mens Frederikssund, Hillerød og Solrød kommuner sammen med Region Sjælland udbygger med yderligere elbusser. De nye elbusser betyder en grønnere rejse for en stor del af de sjællandske passagerer. Med de nye elbusser tager regionen og kommunerne endnu et skridt i retningen mod en grøn offentlig transport for et bedre miljø, bedre trafik og bedre byområder.

Elbusserne kører emissionsfrit, det vil sige uden udledning af CO2 og lokal luftforurening fra bussens motor. Det er også erfaringen, at selve køreoplevelsen bliver forbedret, da der er mindre støj i elbusserne, og de er mere behagelige at køre i for både kunder og chauffører.

De 75 nye elbusser giver en samlet årlig CO2-besparelse på 4.100 tons, og bidrager dermed også til at indfri Folketingets målsætning om en samlet national CO2-reduktion på 70 procent. inden 2030, og det glæder regionsrådsformand, Heino Knudsen:

– Det er med stor glæde, at vi tager endnu et skridt i at realisere vores ambition om 100 procent grøn kollektiv trafik i Region Sjælland i 2030. For et år siden fik vi den første regionale buslinje på el. Jeg er glad for, at vi nu omstiller yderligere tre regionale linjer med nye støjsvage elbusser, siger han.

Skiftet til elbusser på de fleste af de 32 buslinjer sker på søndag 11. februar 2024. Nogle busser er kommet ud at køre lidt før, og forventningen er, at de resterende elbusser løbende ruller ud på de sjællandske veje inden for de næste par måneder.

Kommentarer